07.12.2023

STILL v Hamburku spustil první výrobní linku na systémy palivových článků

Hamburk/Praha, 7. prosince 2023 – Společnost STILL, která je jedním z předních dodavatelů intralogistických řešení, v Hamburku slavnostně spustila první výrobní linku na 24V systémy palivových článků. STILL se tak v oblasti intralogistiky stal prvním výrobcem v Evropě, který může nabídnout vlastní systém vodíkových palivových článků.

Dr. Florian Heydenreich, executive vice president sales & service STILL EMEA, společně se senátorkou pro hospodářství a inovace Svobodného a hanzovního města Hamburk Dr. Melanií Leonhardovou a profesorem Dr. Klausem Bonhoffem, vedoucím oddělení pro základní příležitosti na spolkovém ministerstvu digitalizace a dopravy, slavnostně spustili novou linku na výrobu 24V systémů palivových článků. Provoz se nachází v hamburském výrobním závodu společnosti STILL, ve kterém bude probíhat sériová produkce palivových článků pro skladovou techniku, a to od výroby jednotlivých komponent přes kompletní systémy palivových článků až po speciálně navržené závěrečné testy.

Společnost STILL se projektům a iniciativám pro rozvoj vodíkové technologie věnuje již řadu let a je tak nyní jediným výrobcem z oblasti intralogistiky, který produkuje vlastní systémy palivových článků a jako volitelnou výbavu je integruje do svých vozíků.

„Jako průkopník v intralogistice považujeme odvážnou a důslednou podporu změn energetické koncepce za svou povinnost. Rozhodující roli přitom hraje rozvoj vodíkové technologie jako bezemisního systému pohonu, který šetří přírodní zdroje,“ říká Dr. Heydenreich, a pokračuje: „Na této důležité cestě jsme nyní učinili velký krok vpřed a použití systémů palivových článků je pro naše zákazníky od této chvíle blíže než kdy dřív.“
Aby si mohli technologii vodíkového pohonu otestovat i zákazníci s menšími flotilami vozíků, nabídne STILL od prvního čtvrtletí roku 2024 také mobilní vodíkovou plnicí stanici pro tankování vodíku a vozíky poháněné palivovými články jako pronájemní řešení. Zákazníci tak budou mít možnost v reálných provozních podmínkách a bez jakýchkoli omezení po dobu přibližně čtyř týdnů testovat technologii palivových článků.

Rozšíření portfolia a výrobních kapacit

Společnost STILL i nadále investuje do vodíkové technologie v intralogistice. V koncernu se například pracuje na vývoji 48V systému palivových článků, který se bude rovněž vyrábět ve výrobním závodě v Hamburku. Do budoucna STILL plánuje také rozšíření produkčních kapacit a již nyní na to stávající linky postupně připravuje.